+385 98 904 9104   +36 70 232 8512

Hasznos

Látványosságok

Elhelyezkedésének köszönhetően vendégházunk látogatói számos program közül választhatnak.

Egyik legkedveltebb kiránduló hely Korcula, amely tőlünk egy rövid, 15 perces hajóúttal már el is érhető, és rögtön a belváros szívében találjuk magunkat. Korcula híres középkori hangulatáról, éjszakai szórakozóhelyeiről, jó éttermeiről.

Ha szeretne többet hajókázni mint 15 perc és nagyobb piacon nézelődni, vásárolni, boltokba benézni akkor Korculáról tovább hajózhat Splitbe és a nagyváros élményét is magába szívhatja. A főszezonban minden nap jön és megy egy gyors katamarán Splitbe, ami jó kirándulási lehetőség úgy hogy nem kell áttennie szálláshelyét.

Mljet sziget nagy része nemzeti park, így ideális a túrakedvelő vendégeknek. A félszigetről megy egy komp, ami átviszi és vissza is hozza a túrázni vágyókat még ugyanaznap. A szigeten nincs autó forgalom, így biztos lehet abban, hogy nagyszerű levegő és csodás környezet fogja fogadni.

Ugyancsak a félszigeten található Trpanj, kb. 15 km-re Orebictől. Hangulatos kisváros, amely bár kompkikötőjéről ismert igazán, éjszaka hangulatos bárok hívogatják a szórakozni vágyókat.

A méltán világhíres Dubrovnik tőlünk 100 kilométerre található, ami még akkor is elérhető távolság ha csak egy jó vacsorára, kellemes esti sétára vágyik a belváros szívében. Dubrovnik esti hangulata a felvonulásokkal, őrváltásokkal, égő mécsesekkel, utcazenével semmihez sem fogható. Arról nem is beszélve, hogy a város szépsége önmagáért beszél. Mivel kocsival ez is könnyel elérhető tőlünk, így megspórolja a drága dubrovniki szállást és mégis élvezheti amit a város nyújt.

Útban Dubrovnik felé megállhat a régi só lepárlóiról híres Ston városába. Vihet haza igazi, jó minőségű tengeri sót és még a város híres nagy falán is végigmehet, amely a második leghosszabb a Kínai Nagy Fal után.

Ha már kocsiba ült és szereti a tengeri étkeket, álljon meg a tőlünk fél órára található világhírű osztriga és fekete kagyló tenyészetnél, amelynek a kis éttermében olyan osztrigát kóstolhat, amely méltán nyert már első helyezést a világ osztrigatenyészetei között.

Ha első osztályú borokra, sajtokra, és valóban különleges vacsorára vágyik, akkor elvihetem egy olyan horvát vendéglátóhoz, ahol már John Mallkovich és Angelina Jolie is megfordult, persze jómagam előtt.

Természetesen jobbnál jobb éttermekben Orebic is bővelkedik, nem kell ahhoz kocsiba ülni hogy egy jót együnk, igyunk. Szívesen javasolok olyan helyeket, éttermeket, amik már elnyerték jómagam, ismerőseim és vendégeim tetszését.

 

Játszótér

Gyerekek: Orebic közkedvelt a gyerekes családok körében, mivel homokos tengerpartja van és kisgyermekenek nagyon ideális környezete. Ráadásul a városka egyetlen játszótere itt található előttünk, a háztól 1 perces sétára.

 

Tevékenységek

Bár kirándulni, várost nézni nagyon jó, természetesen a legfontosabb a tengerpart. A félsziget teljes hosszában, mindkét oldalán számos közkedvelt és ismert tengerpart található. Ezek többnyire pár perces kocsiúttal megközelíthetőek a szállástól számítva, és különböző igényeknek felelnek meg.

- Az előttünk hosszan elterülő orebici tengerpart gyalog pár perc alatt megközelíthető. Homokos és kavicsos részek között választhatunk. A fiatalok izgalmasabbá tehetik a strandolást, hisz banán, fánk, és jet-ski is bérelhető. Italok, ételek vásárolhatók a strandon így nem kell nagy csomagokkal mennie a partra.

- Egyik nagyon kedvelt kis öböl Divna, a félsziget szemközti oldalán, ahol nyugalom, kristálytiszta víz, lassan mélyülő fehér kavicsos part és gyönyörű látvány teszi felejthetetlenné a strandolás élményét.

- Világhíres az Orebictől öt kilométerre elhelyezkedő szörfparadicsom, Viganj, ahol minden évben rangos bajnokságokat rendeznek (2013-ban a világbajnokságnak adott otthont) de amatőrök is nekiveselkedhetnek a szörfözés illetve kiteozás tudományának!

- A búvárkodás szerelmeseinek sem kell búslakodnia, mert hozzánk ugyancsak nagyon közel található a félsziget fő búvárbázisa Mokalón, amelynek partján egy elsüllyedt hajó nemcsak a búvárokat, hanem a snorkellezést kedvelőket is kalandra csábíthatja.

- Nagyon sok vendégem a félsziget legvégén található Lovisteben találta meg azt a nyugalmat amire vágyott. A kis falu meleg, csendes öbleivel, Hemingway-t megidéző világtól rejtett hangulatával, kis színes kavicsos, kagylós partjaival illetve kiváló éttermeivel hívogat.

Aki nem annyira a vízen, hanem a szárazföldön szeretné kipróbálni magát, az is bőven talál magának erdős túra utakat, sík talajon, vagy lankás részeken, de akár az Orebic szépségét növelő 1000 méteres hegyet is megmászhatja, amelyen szamarak és vadlovak legelésznek. Körülbelül négy óra gyaloglás után a csúcson hihetetlen élményben lehet része. A hegyvonulatok gerincei úgy húzódnak egymás mellett, olyan művészien megformázva, hogy eláll a lélegzetünk. Többször láttam már, de minden egyes alkalommal rácsodálkoztam az elém táruló szépségre.

A kerékpárosoknak sem kell aggódnia, mert embert próbáló emelkedők várnak rájuk, aszfaltos, illetve hegyi utakon is, amelyek végén kilátók lélegzetelállító panoráma élménnyel feledtetik az odáig vezető fáradtságos utat. Jó minőségű és hosszú, fárasztó utak várják a már edzett, kihívásokat kereső kerékpárosokat is.

Ha otthon hagyta minden sportolási kellékét és kajakot sincs kedve bérelni, de futni annál jobban szeret, itt ennek a szenvedélyének is hódolhat.

Bevallom, hogy bár én nagyon kedvelem és kipróbáltam mind a szörfözést, mind a búvárkodást, azonkívül rendszeresen biciklizem, úszom, és futok is itt Orebicen, a legjobban a hosszú gyalogos túrákat szeretem a kutyám társaságában. Nincs is annál szebb, mint amikor az ember szép időben, jó levegőn, gyönyörű tájakon barangolhat, miközben mögötte kopár hegy magasodik, előtte pedig a tenger vizén szikrázó piciny szigetek mint ott felejtett gyöngyszemek ringatóznak, és elfeledtetik velünk mindennapi gondjainkat.

 

Étkezés

A házban minden szinthez egy konyha tartozik, tehát 3 szoba lakóinak kell megosztozniuk egy konyhán, ami nem szokott problémát jelenteni, mert a konyha nagyon jól fel van szerelve. Gáztűzhely, lábosok, serpenyők, tányérok, tálak, evőeszközök, kávéfőző és vízmelegítő található a konyhában. A hűtők a szobákban vannak elhelyezve. Ha valaki bográcsozásra, tárcsára, netán grillezésre vágyik, azt is megteheti a ház kertjében található kiépített főző résznél. Ha Ön egyáltalán nem szeretne főzni, inkább minden nap egy közeli étteremben szeretné elfogyasztani a menüjét, arra is van lehetőség,- egy étteremmel már kapcsolatban állunk ilyen igények kielégítése végett. Nagyon jó áron félpanziós étkezésre is van lehetőség igény szerint egy közeli kedves kis tengerparti étteremben.

 

Utazás

Orebic egyedülálló előnye az, hogy míg csodálatos természeti adottságai vannak, mégsem szigeten fekszik. Ebből adódóan nem vagyunk a komp menetrendjéhez kötve, illetve azon sem kell aggódnunk hogy a nagy tömeg miatt nem férünk fel rá. Akkor indulunk a szállásról és érkezünk amikor kedvünk tartja.

A horvát autópálya elkészült Ploce-ig, ami azt jelenti, hogy autópályán viszonylag gyorsan és nagyon kényelmesen eljuthatunk Orebicig, azonban igen drága a pálya és az extra üzemagyag is ha éppen nem esik teljesen útba. Én személy szerint jöttem már sokat a pályán is, illetve Bosznián, Szerbián keresztül is sok utat ismerek, de mivel különböző helyekről indulnak vendégeim, én azt javasolnám, hogy ha kényelmesen akarnak utazni és nem számít az extra költség, akkor válasszák az autópályát. Úgy még az eltévedés lehetősége is ki van küszöbölve, illetve ha Ploce-n felférnek a Trpanj-ba közlekedő kompra, a Peljesac félsziget nagy része is kiesik. A legfontosabb! Ne hagyatkozzunk csak a GPS-re!!! Még ha úgy is indulunk el, hogy a legfrissebb program van rajta, akkor is nagy valószínűséggel rossz irányba fog minket terelni. A bosnyák, szerb területek gondot okoznak a GPS tájékozódását illetően, és nagyon sok vendégemnek került ez extra órákba és kilométerekbe. Hiába az elektronika korát éljük, azért a biztonság kedvéért, hozzunk térképet, nem árthat.

 

Időszakok, időjárás

Az évben 4 hónapban (június, július, augusztus és szeptember) garantálható teljes biztonsággal a jó idő, amellett hogy általában a május és az október is gyönyörű idővel szokott szolgálni. Attól függően, hogy milyen terveink vannak válasszunk hónapot. A víz júniusban is van olyan meleg, ha nem melegebb mint a későbbi hónapokban, így az ne legyen szempont az időpont választásánál. (Tapasztalataim szerint évek óta júniusban a legmelegebb a tenger.) A fő szezonon kívüli hónapok sokkal csendesebbek, kellemesebbek, nyugalmasabbak, így akik nyugalomra vágynak, és egy kis szellőre, azoknak a szezon előtti és utáni időszakot javaslom. Azoknak aki bulizni is szeretnének, nyüzsgésre vágynak és nagy melegre, javaslom a júliusi és augusztusi hónapokat. Persze Orebic egy kis város, úgyhogy itt még a nyüzsgés is nyugodt, a városokhoz képest. A kutyásoknak mindenképp a szezon előtti és utáni időszakokat ajánlom, sőt, a március, árpilisi hónapokat! Mivel jómagam is egy hónapot tavasszal el szoktam tölteni Orebicen, alakíthatom úgy az utazásomat hogy a tavaszi vendégeknek is jó legyen, és kiélvezhessék a teljes nyugalmat, a kristálytiszta tengert (amiben a kutyák már ilyenkor imádnak úszni) és a szikrázó napsütést.

 

Kutyák

A ház kutyabarát, de azoknak a vendégeknek sem kell idegeskednie akik nem kedvelik a négy lábúakat, ugyanis a kutyás vendégek egy teljesen különálló részen kapnak szállást. A dekoratív vendégszobákban nem fogadunk kutyákat, így akik véletlenül szőr vagy egyéb allergiában szenvednek, azoknak sem kell aggódniuk hogy kutyaszőrrel találkoznak. A kutyás vendégektől megfelelő kutyatartó etikettet várunk el, tehát felügyelet nélkül nem hagyhatják kedvenceiket szaladgálni a házon belül vagy kívül, illetve a házhoz tartozó kert sem kutyáknak van fenntartva. A házhoz közel bőven elég hely található ahol elvégezhetik természetes szükségleteiket kis kedvenceik. A kutyákért 5 euro/éj felárat számolunk.

Szobafoglalás

+385 98 904 9104   +36 70 232 8512

E-mail: edinarovo@gmail.com

Kapcsolattartó: Rovó Edina

Cím: Eugena Kvaternika utca 7. Orebic 20250

Bejelentkezés online →
© 2004-2014 – orebicleona.hu